Leeshoek

Wil je meer weten over geocaching, over de metasite, over de VNG? Of ben je op zoek naar interessante links over geocaching? Dan is dit de plek voor jou.

Mis je informatie, laat het dan vooral weten. Heb je zelf informatie waarover je wilt schrijven? Zet je artikel dan op deze site.

INDEX

Over de geocaching-websites en databases
Artikelen
Berichten en begrippen
Weblinks

Over de geocaching-websites en databases


www.geocaching.com

De Amerikaanse 'listing service' (prikbord) waar de meeste geocaches zijn aangemeld. Hoewel de naam dat suggereert, is GC.com niet de uitvinder, regelgever en spelleider van geocaching. De listing service is opgezet door het bedrijf Groundspeak, 's werelds grootste geocaching-webshop, om een eigen afzetmarkt te creëren en klanten te binden.

www.qualitycaching.com

Een Nederlandse geocaching-database en website waar het authentieke geocachen, met nadruk op wandelen en natuurbeleving, centraal staat. De site is echter tevens een proeftuin voor nieuwe en experimentele vormen van geocaching, zoals CloudCaching, interactief geocachen via internet. QualityCaching TypeStars Frank van Hoof Lessen blindtypen Opleidingen blindtypen Online typelessen

www.terracaching.com

Amerikaanse geocaching-website met een uitgebreid sponsor- en waarderingssysteem. Bij het streven naar kwaliteitscaches speelt sociale controle een grote rol.

www.opencaching.nl

Opencaching.nl is onderdeel van een wereldwijd netwerk van niet-commerciële geocaching-websites en databases. Opencaching-sites ondersteunen elkaar op een internationaal platform, maar opereren geheel zelfstandig in de eigen regio. Promotie en ondersteuning van geocaching in de ruimste zin staan centraal, dus samenwerking met andere geocaching-organisaties staat hoog in het vaandel. Hoewel de database van Opencaching.nl ook plaats biedt aan geocaches, ligt de nadruk op 'benchmark-hunting' ofwel het opsporen en loggen van geografische referentiepunten, in het bijzonder de meetbouten van het kadaster.


Artikelen


Van Mailbox tot MetaCaching: de geschiedenis van geocaching

Hoe kort na de eeuwwisseling een oud oriëntatiespel nieuw leven werd ingeblazen.De geschiedenis van geocaching

Een cache uit duizenden

Praktische tips voor het maken en publiceren van je eerste geocache.

Een schat aan ideeën ...

... om een geocache mee aan te kleden. Tips van Vinnie1 voor creatieve cachemakers.

Een Keurmerk voor geocaches

Over geocaching en geocaching.com. De opkomst van de kokercultuur en de noodzaak van een Keurmerk om het kaf van het koren te scheiden.


Begrippen en berichten


MetaCaching Begrippenlijst

Een verklarende woordenlijst van termen en begrippen uit het geocache-jargon.

VNG Mailings

Een overzicht van berichten verstuurd aan geregistreerde (VNG) leden en abonnees van de MetaWijzer.

MetaWijzer

De nieuwsbrief van MC en de VNG, met actualiteiten en wetenswaardigheden over de website en de Vereniging van Nederlandstalige Geocachers.


Weblinks


Spoiler

Jarenlang hét magazine voor de geocacher, dat objectief en onafhankelijk berichtte over de vele facetten van geocaching. Spoiler is helaas ter ziele, maar alle edities zijn nog beschikbaar en meer dan ooit het lezen waard.

 

Satellite Adventures

Interactief geocachen met een smartphone of tablet! GPS-oriëntatietochten op basis van een permanente internet-verbinding met de website en de database. Neem een kijkje in de toekomst van het geocachen!

Geocaching.nl

Het meest populaire geocaching-forum op de oudste Nederlandse geocaching-site. De site is eigendom van de Stichting Geocaching Nederland, opgericht door geocacher van het eerste uur René Tuijtel (Geoman).

Geocaching.be

Het Belgische geocaching-forum, uiteraard met een Vlaams en een Franstalig gedeelte.

Geo-Brein

Informatieve website van Ruben Heynderycx en zijn vrouw Cathy, met inspirerende beschouwingen en artikelen over 'outdoor' activiteiten, met nadruk op geocaching. Tevens belicht Geo-Brein maandelijks een kwaliteitscache bij de verkiezing van het 'Juweel van de Maand'.

nl.hobby.geocaching

De nieuwsgroep waar in januari 2009 de basis werd gelegd voor MetaCaching.nl.

Wilxlii Carrotte

Hobbysite van rascacher Wilxlii Carrotte, met veel humor en persoonlijke ontboezemingen.

Wandelcaches

Hobbypagina van hiker Ringeling, met een selectie van wandelcaches in Nederland. Het betreft uitsluitend multicaches gepubliceerd bij Geocaching.com.

Globalcaching.nl

Dé website voor Nederlandse en Belgische wedstrijdcachers, met uitgebreide statistieken, ranglijsten en functies als 'batchlogging'. Via batchlogging kunnen spelers, die geocaching op de eerste plaats als een competitie en een cache slechts als een 'puntje' beschouwen, snel en gemakkelijk scoren door complete series volautomatisch te loggen. Voor deze functie moet overigens wél worden betaald.

Team Kapitein Haak

Hobbysite van cacheteam Kapitein Haak onder aanvoering van geocacher/publicist Ronald Cremers.

Discussiëren met Barny

Facebook-groep waarin de bekendste geocacher van Nederland de rariteiten van onze hobby aan de kaak stelt. Barny steekt zijn uitgesproken mening niet onder stoelen of banken en neemt 'geoprutsers' als schaamstaaljagers, kokerrapers en gridvullers regelmatig stevig op de hak.

Authentieke Geocachers

Facebook-groep van en voor geocachers die het spel willen spelen zoals David Ulmer, de bedenker van geocaching, het heeft bedoeld.

Actieve bezoekers Niet ingelogd, Log in